כמו רקפות בין הסלעים
12 בדצמבר 2019אדנית תבלינים – מתנה נפלאה ושימושית!
12 בדצמבר 2019כוס תה חם עם מרווה ולואיזה טרייה בחורף, כוס לימונדה צוננת עם נענע שנקטפה זה עתה ביום קיץ חם – יש מרענן וטוב מזה? צמחי תבלין ותה מוסיפים טעם וריח לכל כוס תה, משקה, תבשיל או סלט שתכינו במטבח הביתי. אדניות ירוקות עם צמחי תבלין שופעים הן מתנה נפלאה לאהוביכם או לעצמכם. זוהי מתנה מתאימה במיוחד למי שמחפשים לתת מתנה שימושית, שנשארת לאורך זמן ואינה נובלת, ושניתן להנות מפירותיה (או במקרה שלנו – מן העלים שלה!).
במדריך שלפניכם נעסוק באופן בחירת הצמחים באדנית, בקרקע ובטיפול הדרושים להם.
לגדול עם החברים המתאימים – על התאמת הצמחים באדנית זה לזה
אדנית תבלינים מוצלחת משלבת בין כמה מיני צמחים, ויוצרת על אדן החלון, על המרפסת או באחת מפינות הבית תחושה של ערוגה קטנה וירוקה. לצד האדנית, מומלץ להוסיף גם כמה עציצים לגינה. לפני השתילה, מומלץ להקדיש תשומת לב לבחירה ולשילוב מיני הצמחים באדנית, על מנת שיתאימו זה לזה מבחינת צריכת המים, המקום, מבנה הצמח, תנאי הגדילה הדרושים וכן הלאה. כך למשל, צמחים בעלי אופי של שיח, כדוגמת מרווה, זוטה, זעתר (אזוב) ולבנדר, הם צמחים שאינם זקוקים להשקיה מרובה, ויתאימו כשכנים זה לזה באדנית אחת. עשבי תבלין בעלי אופי עשבוני, הזקוקים להרבה מים, כדוגמת שמיר, רוקט, כוסברה או פטרוזיליה, יתאימו לשכון יחד באדנית אחרת, ומוטב להם להיות ממוקמים באזור מואר אך מוצל לאורך מרבית היממה.
מהו הטיפול הדרוש לאדנית התבלינים?
גידול וטיפוח אדנית תבלינים אינו דורש השקעה רבה של זמן, ועל כן מתאים כמתנה – לאחרים או לעצמכם. הצמחים זקוקים להשקיה קבועה, בדרך כלל בתדירות של פעמיים-שלוש בשבוע, בהתאם למין הצמח. בנוסף, עם הצמיחה, מומלץ לקטום את גבעולי הפרחים. פרחים גוזלים מן הצמח אנרגיה רבה. קיטום הפרחים מאפשר לצמח להשקיע את כוחות הצימוח בהסתעפות הענפים ובעלווה. מפעם לפעם כדאי לגזום מעט את ענפי הצמחים, על מנת לחזק את בסיס הצמח ואת הענפים המרכזיים, ולאפשר צימוח חדש. את הגיזום כדאי לערוך מעל מפרקי הענפים, הקרויים גם "עיניים" – מאחר ומכאן יצמחו הענפים והעלים הצעירים.
צמחי תבלין ותה מומלצים לגידול ביתי
נענע – נענע היא אולי צמח התה הנפוץ ביותר במחוזותינו, והיא גדלה גם כצמח בר בקרבת נחלים ברחבי הארץ. זהו גם צמח חזק יחסית, שאוהב הרבה מים (ניתן להשקות באופן יומיומי, ולפחות פעם ביומיים!), ואינו אוהב תנאי קור או חום קיצוניים, ומשגשג בתנאי מזג אויר נוחים. קיימים זנים רבים של נענע, ולכל זן מראה שונה, טעם ייחודי וריח מרענן. לפני הקנייה, מומלץ לקטוף עלה או שניים, למולל, להריח ולטעום את הנענע. את הנענע כדאי לגזום מפעם לפעם, על מנת לחזק את הבסיס והשורשים. צמח הנענע מגדל שלוחות נסתרות של שורשים מתחת לפני השטח, ועשוי לצוץ בעציץ במקומות נוספים לאחר שמתפתח ומתבסס.
מה עושים עם נענע? השימוש המוכר והנפוץ הוא לחלוט את עלי הנענע הטריים בכוס מים חמים, עם תיון או בלעדיו. נענע מתאימה גם לחליטה וצינון, לשם הכנת תה קר. לימונדה עם נענע – ניתן לסחוט לימונים, להוסיף נענע טרייה קצוצה ולהמתיק, או להכניס לבלנדר לימונדה, קרח ונענע, ולכתוש לקבלת משקה לימונענע מרענן. שימושים נוספים לנענע – ניתן להוסיף נענע קצוצה לסלט, לאורז ולתבשילים נוספים. את עלי הנענע הטריים ניתן לייבש ולהשתמש בעלים המיובשים בבישול או בתה גם כן. אם ברצונכם ליצור שתיל נענע חדש, ניתן להשריש ענפי נענע בכד מים – תוך כמה ימים יצמיחו בסיסי הענפים הקטומים שורשים, וניתן יהיה להעבירם לאדנית חדשה.
מרווה – כמו הנענע, גם המרווה היא צמח בר ארץ ישראלי, שגדל כשיח נמוך באזורים הרריים בארצנו. במשתלות ובחנויות קיימים זנים רבים של מרווה המתאימים לגידול ביתי. המרווה היא צמח חזק, זקוקה לאור ולשמש, ומעדיפה קרקע קלה ומאווררת ומעט מים.
מה עושים עם מרווה? את עלי הצמח ניתן לשתות טריים או מיובשים בחליטת תה, או להוסיף לתבשילים ורטבים. המרווה היא בעלת שימושים שונים ברפואה עממית, ומשמשת בין היתר לייבוש חלב אם בסיום תקופת ההנקה של התינוק, כמחטאת ומסייעת במצבים של דלקות גרון וליחה מרובה וכמקלה על נפיחות וקשיי עיכול.
הנענע והמרווה הם צמחים חזקים, המתאימים כמתנה למי שמעוניינים להתנסות בגידול צמחי תבלין באדנית ואינם בעלי ניסיון רב. אלו הם צמחים שימושיים, ריחניים ושניהם פורחים בסגול עז, ועשויים לקשט ולבשם את חלל הבית. במאמר הבא נכיר צמחי תה ותבלין נוספים, ואת שימושיהם השונים.
בהצלחה!